Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki do mleka, świeżych soków i wody mineralnej

W sektorze spożywczym bardzo istotne jest szczelne zakręcanie wyrobów. Przede wszystkim – produkt absolutnie nie wypływa z opakowania, przykładowo podczas transportu. Po drugie – dużo dłużej ochrania naturalny smak, co dla Odbiorców jest właściwie decydujące, kiedy „przetrząsają” regały z bogactwem towarów (niekiedy kilkunastu rozmaitych marek). I po trzecie – możemy go niewątpliwie dzielić w taki sposób, aby mówiąc w skrócie nie było go ani za dużo ani zbyt mało. Innymi słowy zakręcarki, gdyż w taki sposób nazywa się urządzenia zamykające, między innymi weki oraz butelki, muszą realizować bardzo wiele różnych kryteriów, by były zaakceptowane na potrzeby produkcji. Ostatnimi czasy jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie produktów niezwykle delikatnych, np. jogurtów oraz zbudowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich zadaniem jest profesjonalne zamykanie pojemników z jednodniowymi sokami, przetworami nabiałowymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli kierujemy swoją uwagę na maszyny zamykające produkty w pojemnikach, to możemy wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w tymże przypadku mamy szansę wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Takiego wariantu zakrętarki sprawdzają się nie tylko w sektorze spożywczym, lecz również przemyśle chemii kosmetycznej, spirytusowym oraz farmaceutycznym.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zakrętarki jest dokładnie zaadaptowana na potrzeby charakterystycznych pokrywek słojów. Na początku maszyna ściąga nadmiar powietrza, a zaraz potem zamyka je zgodnie z zasadą twist-off.

Zakręcarkę do konserw – świetnie sprawdzają się przy zakręcaniu krągłych konserw, które zostały zrobione, np. z aluminium.

W przypadku kiedy chcemy wpasować konkretną głowicę, wówczas musimy mieć na uwadze w pierwszej kolejności surowiec, z jakiego wykonane jest opakowanie. W takim przypadku towar zostanie w dobrej porcji umieszczony w butelce bądź puszce. Zamykarki zmechanizowane mają bardzo wytrzymałą budowę, jaka daje ludziom bezpieczeństwo. Incydentalnie ulegają usterkom, jeśli są należycie użytkowane oraz czyszczone. Zamykarki to maszyny, których budowa ciągle „się rozwija”, gdyż regularnie generowane są bardziej wymyślne opakowania o kształtach innych niżeli poprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na rodzaj

Mówiąc w skrócie zakręcarki można podzielić na posiadające jedną głowicę, wielogłowicowe, zakręcarki linearne i maszyny do opakowań o malutkich oraz średnich kubaturach. Jednogłowicowe powinniśmy z kolei zróżnicować na bezobsługowe (same chwytają wieczko) oraz w połowie zautomatyzowane (pokrywkę powinniśmy położyć manualnie). Zamykarki wielogłowicowe, przykładowo rotacyjne, zawierają od 3 do 24 głowic oraz są w stanie funkcjonować na liniach produkcyjnych o naprawdę dużej efektywności, z pojemnikami wyjątkowo delikatnymi oraz wówczas, kiedy w butelce lub słoiku płyn dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni rodzaj jest adresowany bardziej dla sektora farmakologicznego oraz kosmetycznego (na potrzeby zakręcania choćby szczególnie małych porcji wyrobu). W przypadku maszyn frontowych zamykanie dochodzi do skutku sukcesywnie – kilka albo kilkanaście głowic jednocześnie zamyka opakowania z towarem. Kapslownice idealnie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody źródlanej w szklanych butelkach oraz piwa. Oczywiście zamykarki są bardzo ważnym odcinkiem na linii fabrycznej, mimo iż zwyczajnie potrzebują w praktyce jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zakręcarkom wysokiej jakości widocznie podnosi się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zamykarki mamy możliwość opracować „od podstaw” (mając na uwadze, m. in. towar do jakiego ma być przystosowana oraz liczebność zakręcanych opakowań w przeciągu jednej godziny).

Inne maszyny używane w przebiegu masowego generowania produktów

Do dodatkowych urządzeń, przy użyciu których budowane są kompletne linie przemysłowe, można zaliczyć: etykieciarki, maszyny nalewające produkt, dozownice oraz napełniarki, kontrolery, paletyzatory, depaletyzatory, hand roboty oraz kartoniarki. Wszystkie wypunktowane maszyny można zaopatrzyć w dodatkowe opcje, np. w aplikatory krawatek. Przykładowy proces produkcji kształtuje się dokładnie w taki sposób: puste opakowania natrafiają na linię produkcyjną, są zliczane oraz rozmieszczane. Maszyny nalewające zapełniają wysunięte opakowania produktem, natomiast zamykarki przykrywają szyjki należytymi zakrywkami. Niebawem szczelnie zamknięte towary docierają, m. in. do robotów pakujących. W każdej gałęzi mechanizm masowego wytwarzania towarów będzie wyglądał nieco inaczej, gdyż jest on uzależniony od gatunku artykułu. Zatem na potrzeby kremów są dedykowane inne warianty maszyn, zaś na potrzeby produkcji szampana i następnych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaintrygował Cię ów materiał, kliknij w link tutaj – Zakręcarka – a zapewne odnajdziesz to, czego teraz szukasz.

Strona używa cookies
Ok