Termos obiadowy, potrzebne do pracy oraz w podróży.

Termos obiadowy, potrzebne do pracy oraz w podróży.

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy obiadowe sklep Termos na obiad

Termosy nie są nowością i na półkach widzimy je od lat, a mianowicie od mniej więcej roku 1900, jest to stosunkowo długi czas od kiedy zaczęły być produkowane. Schemat działania termosu wymyśliło dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a określenie jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas wiedzą czym jest termos, aczkolwiek mała część osób orientuje się jak on dokładnie pracuje. Jest to ,powiedzmy, akcesorium, wykonane z podwojonych ścianek, pomiędzy którymi znajduje się obszar próżni cieplnej. Ściany są bardzo cienkie ,dzięki czemu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Utrata ciepła jest również minimalizowana poprzez przewodzenie oraz powierzchnie, która oprawiona jest osłoną odbijającą światło. Wszystko to sprawia, że akcesorium to podtrzymuje nasz posiłek lub nasz w idealnej temperaturze przez długi okres czasu. Dzisiaj na rynku możemy znaleźć tysiące rodzai termosów, możemy wybierać w kolorach, pojemności, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także przeznaczeniem, przykładowo, są produkowane termosy tradycyjne, znane wszystkim, o zwykłym kształcie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do żywności, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są przydatnym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych klasycznych właśnie kształtem, to znaczy są one po pierwsze, dużo większe, po drugie mają zupełnie inny kształt, niższe, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o działanie, nie odnajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego typu termosy są idealne w pracy i na wycieczkach. Siedząc mnóstwo czasu w pracy z brakiem możliwości przyrządzenia sobie ciepłego obiadu, świetnym pomysłem jest przygotowanie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, nieważne czy szkolna, wraz ze znajomymi czy samotna, po szczytach górskich, nad jeziorem, zwiedzając miasta czy wsie, możemy zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez konieczności spędzania dnia konsumując tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, jak i na wycieczce jest to potrzebne, jako że wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasz organizm potrzebuje pełnowartościowego posiłku, aby móc bez większych trudności działać przez następne kilka godzin.

Aby wybrać dobry dla siebie termos, powinno się zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak wiele, że często jest trudno zdecydować. Znaczącą role przy decyzji ma bez wątpienia cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Widzimy, że jest to niemała rozbieżność cenowa. Istnieje takie przekonanie, że porządny termos, który przetrzyma więcej niż jeden sezon musi sporo kosztować. Istotną kwestią jest również materiał, z którego nasz produkt jest wykonany. Są termosy plastikowe, które niestety słabo trzymają temperaturę oraz termosy ze szkła i stalowe, które bez zarzutów sobie radzą. Termosy stalowe są najczęściej wybierane, z tego powodu, że te ze szkła nie są tak solidne. Kolejna kwestia jaką powinno się rozważyć przed zakupem jest zakrętka, przez który może uciec wysoka temperatura. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką lub hybrydowy. Na wyprawę w chłodne dni idealnym będzie ten automatyczny, bo to przez ten rodzaj ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o wielkość, to termosy obiadowe zazwyczaj nie są bardzo pojemne; produkowane w ten sposób, aby zmieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać na wyprawę powinno się pomyśleć o komforcie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z zwykłą powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz profesjonalnie wykonane termosy lepszej jakości o chropowatej powłoce. Dzięki temu możemy mieć gwarancje, że termos nie wysunie się nam z rąk; co więcej, prezentują się one dużo ciekawiej.

Jakie sa możliwości przy korzystaniu z tego rodzaju akcesorium? Termosy obiadowe, również tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sam termin wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie dania możemy w nich przechowywać? Wydaje się, że w takim ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest bez wątpienia błędnym stwierdzeniem, jako,że służą one również do przechowywania dań jednogarnkowych, jak na przykład bigos czy gulasz.Co interesujące, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która świetnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i mają jednak jedną wadę, trzymają one temperaturę dużo krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające temperaturę, są one bez wątpienia sporo droższe.

Termosy obiadowe są całkiem nowe na rynku, ale szybko stały się popularne i ochoczo kupowane. Chcąc polepszyć jakość swoich posiłków w pracy najlepszym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast podczas długich wycieczek na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś wartościowego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pojemność idealnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; mają duży otwór wlewowy, który umożliwia łatwe mycie oraz zręczne korzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem ciepła, możemy więc cieszenia się z gorącego jedzenia przez długi okres czasu. Nie zapominajmy jednak, że takie termosy nie są wieczne i mimo wszystko po dłuższym użytkowaniu warto je wymieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/

Strona używa cookies
Ok