Piwo rzemieślniczy – maszyny rozlewnicze

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i lubianych pośród trunków. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, przez co czasami ciężko jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc dobrać najlepszą opcję warto wiedzieć coś na temat piwa, jego sposobie produkcji, rodzajach, kosztach, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej klasie oraz cenie, gdyż produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, porządniej wykonywanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są miłośnicy sztuki piwnej, dla których jakość i rzetelność wykonania jest kluczowa. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, własne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe gdyż nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz sposób warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z rzadkich i droższych składników. Smakosze są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości piwa, lub otworzyć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to sama przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkowanie trunku na własną rękę cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania różnych składników. Na charakter piwa duży wpływa ma, powyżej wspomniany słód, czyli podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tańsze piwa słabej jakości.

Maszyny do piwa

 

Strona używa cookies
Ok